Archief 2019

100 jarig jubileum Crescendo Makkinga beleeft zijn hoogtepunt

In samenwerking met toneelvereniging ’t Ontluikende Bloempje werd een prachtig programma neergezet

Afgelopen weekend, 2 en 3 november, gaf Crescendo Makkinga in samenwerking met toneelvereniging ’t Ontluikende Bloempje twee fantastische jubileumconcerten, in een tweemaal uitverkocht GrietenijHûs. In juli 2018 is het idee ontstaan om gezamenlijk het jubileum van Crescendo te vieren, waarna Martijn Zwagerman aangaf de teksten wel te willen schrijven en het stuk te willen regisseren. Na vele maanden oefenen, voor beide verenigingen was er de nodige uitdaging, was iedereen er klaar voor en ging zaterdagavond 2 november het programma in première.

Crescendo opende de avond met een knallende binnenkomer waarna de presentatrice van de avond, Paolo di Macchinviola (Esther Veenstra), het woord nam. De eerste sketch van de toneelvereniging was de oprichting van Crescendo Makkinga in 1919. Op een komische en humoristische manier werd de eerste repetitie nagespeeld. Crescendo speelde muziekstukken uit de afgelopen 100 jaar, zo was er onder andere een nummer uit 1919, uit 1969 (het 50-jarige jubileum werd toen gevierd) en uit 2019.

Anneke Dote (Martzen Bruining) presenteerde “Anekdotes met Anneke Dote” waar de vrouwen van oud dirigenten aan het woord kwamen met “smeuïge anekdotes”. Na deze hilarische talkshow was het de beurt aan de eerste gast soliste van de avond, Sietske Trinks. Ze speelde een fantastische sopraansaxofoon solo. Erg bijzonder, want Sietske is een oud lid van Crescendo en geeft tegenwoordig de saxofoon leerlingen van Crescendo les. Na deel 2 van “Anekdotes met Anneke Dote” was het tijd voor een nummer uit 1944 (Crescendo bestond toen 25 jaar). “Lex” werd gespeeld met solo’s voor Tjipke de Boer (bugel), Froukje van Duinen (trompet) en Saskia Puts (piano).

Na de pauze was er een solo voor Lammy Hoonstra (trompet) bij het nummer “Fly me to the Moon”. Een toepasselijk nummer uit 1969, het jaar van de maanlanding. Yvette Saint Laurent (Petra Stelma) was de host bij een fantastische modeshow waarbij alle oude uniformen van Crescendo nog eens de revue passeerden. Vervolgens was het de beurt aan de tweede gast soliste van de show, Gjilke Dros bekend van het openluchtspel Kattinga. Ze zong het prachtige nummer “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij.

Een aantal oud leden van de drumband maakten hun opwachting na een hele bijzondere sketch. Ze speelden een prachtige mars. “Somebody to Love” was het nummer waarmee Jan de Groot in maart Maestro van Makkinga werd. Crescendo speelde dit nummer ter ere van deze gelegenheid nogmaals. De gezamenlijke afsluiting was het nummer “Crescendo 100 jaar” op de melodie van “Always look on the Bright side of Live”. Dit nummer werd gezongen door Gjilke en alle toneelspelers en Sietske maakte nog eens indruk met een prachtige altsaxofoon solo.

Regisseur, tekstschrijver en alleskunner Martijn Zwagerman zei met een kwinkslag naar de tekst uit één van de sketches: ”ik had nooit kunnen bevroeden dat het zo’n succes zou worden, het was werkelijk fantastisch”. Jan Donker, voorzitter van Crescendo Makkinga voegde eraan toe: “Het was een fantastisch weekend om nooit te vergeten, op naar de volgende 100 jaar”.

Crescendo Makkinga huldigde drie jubilarissen

130 jaar muziek in het zonnetje gezet.

Op zondag 3 november werden er tijdens het jubileumconcert ter ere van 100 jaar Crescendo Makkinga drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Anneke Koopstra is 50 jaar lid van Crescendo, Hinne Bootsma is 40 jaar lid en Jantsje van der Zee is 40 jaar muzikant. Alle drie jubilarissen werden door voorzitter Jan Donker in het zonnetje gezet en ontvingen hun insignes en oorkondes.

Anneke Koopstra is al 50 jaar lid van Crescendo in Makkinga. Zij is begonnen op bugel. Daar speelt zij nog steeds zeer verdienstelijk op. Naast muzikant is Anneke ook al bijna 10 jaar bestuurslid van de vereniging.

Hinne Bootsma is al 40 jaar muzikant en speelt de grote bas. Hinne speelt sinds 1979 in het orkest van Makkinga. Hinne is ook enkele jaren voorzitter van Crescendo geweest. Het afgelopen jaar heeft Hinne ook een actieve rol gespeelt in de jubileumcommissie voor het 100 jarig bestaan.

Jantsje is al 40 jaar muzikant en is begonnen bij de fanfare in Ureterp. Sinds 2008 speelt Jantsje bij Crescendo en heeft ze al gezorgd voor meer muzikaal talent, haar zoon en een dochter spelen ook bij Crescendo. Jantsje is verder zeer actief in de Muziekfederatie Ooststellingwerf waar ze namens Crescendo een bestuurstaak heeft.

Voor alle drie jubilarissen geldt dat ze allemaal nog een actieve rol hebben bij de vereniging en ook meehelpen bij allerlei acties die vandaag de dag door de vereniging worden gehouden.

100 jarig jubileum

Crescendo bestaat 19 september 2019 100 jaar en dat willen wij graag samen met u vieren. Er is een mooi programma samengesteld om een jaar lang te genieten. Hierbij de data om alvast ruimte te reserveren in uw agenda.

2 en 3 november 2019

De grote afsluiting van het 100 jarig bestaan van Crescendo. Een fantastisch concert in samenwerking met de toneelvereniging ‘t Ontluikende Bloempje.

Het jubileumconcert wordt het spektakel van het jaar. Bij dit concert gaan we het bestaan van de vereniging kort doornemen, dit d.m.v. toneelstukjes en muziek van 1919 tot nu. We zullen hierbij samenwerken met de toneelvereniging uit ons dorp.

Jan de Groot Maestro van Makkinga 2019

Maestro van Makkinga groot succes

Zaterdag 23 maart 2019 vond het evenement Maestro van Makkinga plaats in dorpshuis GrieteNIJhûs in Makkinga. De organisatie van deze spectaculaire muzikale avond was in handen van Muziekvereniging Crescendo Makkinga wat dit jaar haar 100 jarig jubileum viert. Het dorpshuis was afgeladen vol met fans van alle vier de Maestro’s, Henk Heeroma, Kees Gorter, Jan de Groot en Jort Bijstra, die elk het orkest zouden gaan leiden om zo hun dirigeerkunsten ten toon te spreiden. Wie wordt de Maestro van Makkinga?

Onder leiding van dirigent Rolf Dekker begon Crescendo met een spetterende opening, waarna presentator Luko Reinders het woord nam om het publiek van harte welkom te heten. Noemenswaardig was de introductie van de vakjury, dirigent Rolf Dekker, geassisteerd door zijn Russische vriendin Alexandra Andrejev (gespeeld door Reny Driessens) die tot verrassing van alle aanwezigen begeleid door het Russisch volkslied de zaal betrad.

Vervolgens was het tijd om een voor een de Maestro’s aan het publiek voor te stellen, waarna het eerste optreden plaatsvond. Op het moment dat Jort Bijstra aan de beurt was vergat hij om het orkest te verzoeken te gaan zitten en wilde dus al beginnen terwijl iedereen nog stond, dit gaf enige hilariteit in de zaal. Na de eerste ronde optredens werden de punten uitgedeeld door de vakjury en de publieksjury. Het publiek kon zijn mening geven doormiddel van applaus wat voor een bepaald aantal punten stond. Voor de pauze was er nog het katten duet van Rossini, waarbij Froukje van Duinen en Lammy Hoonstra beide op trompet de solo voor hun rekening namen.

Na de pauze werd verder gegaan met het programma en kwam al snel de tweede ronde voor de Maestro’s, ditmaal mocht er een zelfgekozen nummer worden gedirigeerd. Op de vraag waarom dit nummer kwamen verrassende antwoorden, zo had Henk gekozen voor “Africa” van Toto omdat hij binnenkort naar Afrika op vakantie gaat. Kees legde uit dat hij een bekend nummer had gekozen zodat het publiek lekker mee kon doen, “A brand new day”! Op de vraag aan Jan antwoorde hij: ”het is gewoon een goed nummer”. Het gaat hier om “Stop loving you” eveneens van Toto. Jort verscheen op de bok in een Feyenoord pak, hij dirigeerde “You’ll never walk alone”. Nadat ook voor de tweede ronde de punten waren verdeeld werd duidelijk dat de finale zou gaan tussen Jan de Groot en Kees Gorter. Voor het zover was speelde Crescendo “Souvenir de Cirque Renz” met als solist Saskia Puts.

In de finale wederom een zelfgekozen nummer, als eerste was het de beurt aan Kees. Hij heeft gekozen voor “Crazy little thing called love” van Queen. Na een persoonlijk dankwoordje aan de afgevallen Maestro’s en een succes wens aan Jan ging Kees van start en zette een prima prestatie neer. Vervolgens betrad Jan voor de laatste keer de bok. Ook hij heeft gekozen voor een nummer van Queen, “Somebody to love”. Jan had eerder op de avond aangegeven dit toch wel een erg moeilijk nummer te vinden, maar hij deed het fantastisch! De jury gaf vervolgens zijn/haar eindoordeel, waarna de publieksjury de beslissende factor bleek te zijn.

Jan de Groot kwam als winnaar op het grote scherm te staan en won daarmee de felbegeerde Maestro van Makkinga bokaal. Daarnaast was er voor iedere Maestro een oorkonde en een bos bloemen. Na de nodige dankwoordjes van de voorzitter kunnen we terugkijken op een geweldig groot succes en een fantastische avond!

100 jarig jubileum

Crescendo bestaat 19 september 2019 100 jaar en dat willen wij graag samen met u vieren. Er is een mooi programma samengesteld om een jaar lang te genieten. Hierbij de data om alvast ruimte te reserveren in uw agenda.

29 juni 2019 Bierfest im Sommer

Crescendo geeft een concert in het thema van een bierfest.

We beginnen om 19.00 uur en de toegang is gratis.

23 maart 2019 Maestro

Het maestro-concert is gebaseerd op het gelijknamige tv-programma ‘Maestro’. Er komen vier ‘bekende’ personen uit het dorp ons korps dirigeren, Henk Heeroma, Jan de Groot, Jort Bijstra en Kees Gorter. Deze maestro’s zullen door een professionele jury en het publiek beoordeeld worden. Naast de door deze maestro’s gedirigeerde muziekstukken, zullen we ook een aantal stukken laten horen onder leiding van onze eigen dirigent.

UITVERKOCHT!